De RoomtuintjesDe Roomtuintjes
Het leven loopt zoals het loopt
English >

De Roomtuintjes is een documentaire over vijf jongens en een meisje. Allemaal geboren in 1990. De eerste jaren zaten ze samen op een crèche: De Roomtuintjes in Amsterdam Oost. Daarna ging ieder z’n eigen weg. Fotograaf en documentairemaker Marijke Bresser filmde de kinderen om de vier jaar, tot ze volwassen waren.
Nu 20 jaar later vragen we ons af wat iedereen zich afvraagt: Wat bepaalt de levensloop van kinderen? Zijn het hun ouders? Is het de school waarop ze zitten? Zijn het hun vrienden? Of volgen kinderen gewoon hun eigen natuur. En loopt het leven zoals het loopt.

Camera: Willem Weemhoff
Geluid: Boele Weemhoff
Muziek: Boele Weemhoff
Interviews: Ward Weemhoff
Montage: Evelyne Adeyinka
Regie: Marijke Bresser

2014 Documentaire -75 minuten

De Roomtuintjes kwam tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Thuiskopiefonds.

Achtergrond
In 1991 ging mijn zoon Jim, als jongetje van 9 maanden, naar een crèche in Amsterdam: De Roomtuintjes.Een naam die geluk, harmonie en zorgeloosheid uitstraalt. In zijn leeftijdsgroepje zat hij met 4 andere jongens en een meisje. Het was een hecht groepje vrolijke kinderen van verschillende komaf. Naast Jim bestond het groepje uit de tweeling Jesse en Floor, Jaap, Brend, en het meisje Elza. De kinderen hebben de eerste vier jaar van hun leven intensief met elkaar doorgebracht.
Vanaf het eerste moment op de crèche heb ik deze kinderen gefotografeerd en toen ze drie jaar oud waren ben ik ze ook met de camera gaan volgen. Daarna heb ik elke vier jaar een hoofdstuk van hun onstuimige groei vast gelegd. Zijn die gelukzalige jaren in De Roomtuintjes bepalend geweest voor hun ontwikkeling? Of heeft het leven daarna pas zijn definitieve loop gekregen? Hoe volgzaam zijn kinderen eigenlijk? Misschien zit er wel veel meer toevalligheid in. Of is er een onontkoombaarheid die niets met afkomst te maken heeft, maar juist heel persoonlijk is. De documentaire is niet alleen een ‘sociologisch’ document – over hoe kinderen in deze tijd hun plek vinden – maar ook een filmische weergave van de fabelachtige en intrigerende snelheid waarmee kinderen groot worden en de ’onschuld van de Roomtuintjes’ van zich afwerpen.
Daarmee is de documentaire interessant voor een grote doelgroep. Om te beginnen ouders met jonge kinderen die allemaal de fascinatie hebben over de ongewisse toekomst van hun nog jonge kinderen. Maar ook jong volwassenen, die zichzelf herkennen in de unieke, onnavolgbare levensloop van ieder kind.


Dezelfde crew gedurende 20 jaar.

De totstandkoming en werkwijze van het project ‘De Roomtuintjes’ is op zichzelf al een bijzonder proces. De regisseur (Marijke Bresser fotograaf en filmmaker) werkte gedurende de hele periode – dus inmiddels ruim 20 jaar – samen met exact dezelfde mensen: de gebroeders Weemhoff: Boele (geluid), Willem (camera) en Ward (interviews). Bij aanvang van het project waren ze alledrie nog zeer jong. Boele Weemhoff had net de filmacademie afgerond en Ward was nog een jongen van 12 jaar oud toen hij de eerste interviews met de kinderen hield. Inmiddels is Ward Weemhoff een succesvol en veelgevraagd acteur (NTGent, Warme Winkel, tv-series) en hebben de andere broers zich ontwikkeld tot professionals in de film- en muziekindustrie.

CV Marijke Bresser (1951)
Na haar carrière als professioneel danseres bij het Nationaal Ballet, begon Marijke Bresser met fotograferen in 1978 gedurende een reis van een jaar door de Verenigde Staten en Zuid Amerika.
In de jaren negentig maakte zij veel reisreportages en series voor tijdschriften in Nederland (HP/ , De Tijd, Viva, Paorama, Avenue), maar werkt de laatste jaren vooral als autonoom en documentair fotograaf en filmer.
Haar autonome fotografie wordt toegepast in monumentale en conceptuele opdrachten.
Werk is aangekocht en in opdracht gemaakt voor o.a. De Nederlandsche Bank, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (i.o. van het AFK), Gemeentehuis Waterland, Gevangenis Leeuwarden.
Sinds enige tijd combineert Marijke Bresser fotografie met de productie en regie van films / documentaires en videoprojecten.
Haar korte 16mm film ‘Rietveld’ (1994), gemaakt in een workshop o.l.v. Frans van der Staak, werd vertoond op de Utrechtse Filmdagen (bijdrage van het AFK). In 2001 reisde zij gedurende 5 maanden met haar kinderen door Azië, waarover zij de film ‘Solid Dreams’ maakte (bijdrage van het AFK). In 2007 maakte Marijke Bresser ‘The bride and the cellphone’, een korte film over een bruiloft in India waarbij een Hindoestaanse vrouw trouwt met een Sikh man (projectsubsidie Thuiskopiefonds)

Marijke Bresser is lid van de Gkf en een selectie van haar werk is verkrijgbaar via fotobureau Hollandse Hoogte.

15 oktober 2014
Bekijk het artikel in Het Noord-Hollands Dagblad

04 oktober 2014
http://www.ravage-webzine.nl/2014/10/04/nff-de-roomtuintjes-en-punselie/